Biografie

Jonge starter, harde werker.

Imke Vermeulen (1987) groeide op in een muzikaal gezin en kroop reeds op jonge leeftijd achter de piano. Haar eerste pianoaanwijzingen kreeg ze van haar moeder, een gevorderde amateur-pianiste. Op 8-jarige leeftijd ving zij aan met pianolessen bij pianopedagoge Mieke van der Aalst te Eindhoven. Het vlijtig studeren begon snel zijn vruchten af te werpen. Als tiener begeleidde zij enkele amateur-jeugdorkesten en talloze jonge musici. Deze liefde voor het begeleiden en samen musiceren vormde de rode draad tijdens haar middelbareschoolperiode, waar zij tevens het eindexamenvak muziek voltooide. Op concoursen behaalde zij goede resultaten waaronder een eervolle vermelding in 2004 bij het Prinses Christina Concours (PCC) te Den Bosch en een 3e Prijs als duo met Sharon Niessen bij het Interprovinciaal Muziekconcours (IPMC) te Amstelveen.

Vakopleiding

Tijdens het eindexamenjaar gymnasium startte zij haar studie aan het Conservatorium Maastricht bij Tonie Ehlen. Na afronding van de Bachelor of Music met specialisaties kamermuziek en educatie, vervolgde zij haar studie aan het Conservatorium Utrecht bij Katia Veekmans. Hier startte zij met de specialisatie ondernemerschap, in het kader waarvan zij enkele vakken van de Master Muziekwetenschap (Universiteit Utrecht) en de opleiding Muziekmanagement (HKU) volgde. Tevens liep zij stage bij het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Door omstandigheden aan het Conservatorium Utrecht was Imke genoodzaakt haar Masterstudie af te ronden in Maastricht, waar zij op 28 juni 2011 haar diploma Master of Music behaalde.

Pianoles bij Imke

 Bevlogen pianodocente

Sinds 2004 geeft Imke pianoles, ze startte hiermee in haar eigen lespraktijk in Eindhoven die zich dankzij mond-tot-mond reclame in kort tijd ontwikkelde van enkele leerlingen tot een bruisende lespraktijk. Van september 2012 tot juni 2015 werkte zij daarnaast als pianodocente aan de particuliere muziekschool Muziekonderwijs Midden Nederland te Amersfoort. In 2014 kon zij een droom uit haar jeugd realiseren: lesgeven in een speciaal hiervoor gebouwde pianostudio aan huis. Het leerlingenaantal groeit nog steeds gestaag, Imke vindt hier de voor haar ideale combinatie van kwalitatief hoogstaande lessen in een huiselijke sfeer waarin ze haar ervaring en creativiteit in kan zetten.

Iedereen krijgt een lesprogramma op maat, de individu staat centraal. Andere aandachtspunten zijn veel variatie én een prettige sfeer tijdens de lessen.

 Concoursorganisatie

Imkes eerste kennismaking met de organisatie van concoursen was in 2006 toen zij als 19-jarige in Sion (Zwitserland) de organisatie van het Internationaal Muziek Festival en Vioolconcours te Sion (Zwitserland) o.l.v. artistiek directeur Shlomo Mintz assisteerde. Het was niet alleen een onvergetelijke ervaring om in het buitenland en met mensen van allerlei nationaliteiten te werken, het was ook het Tromp Percussion Competition 2012moment waarop de vonk oversloeg: werken met jonge, bevlogen mensen die zich vol overgave op de muziek storten in de hoop als winnaar een opstapje te krijgen naar de podiumwereld. Hen hierbij helpen door goede faciliteiten te bieden en door te streven naar een zo prettig mogelijke concoursperiode voor alle betrokkenen, van deelnemers tot gastouders, van juryleden tot repetitors. Zij kreeg hiertoe nogmaals de kans bij de Tromp Percussion Competition in 2010 en 2012 waar zij het volledige concours produceerde. In dezelfde periode raakte ze betrokken bij de organisatie van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours. In 2011, 2014 en 2017 zorgde Imke er bij dit prestigieuze concours voor dat het de kandidaten aan niets ontbrak. Voor de volle 100% zette zij zich in voor een succesvolle en onvergetelijke tijd voor jonge pianisten van over de hele wereld en met Alexander Ullman, Minsoo Hong en Dina Ivanova als prijswinnaars van de laatste editie kan de organisatie met recht zeggen dat deze missie geslaagd is. In seizoen 2015-2016 produceerde Imke Het Nederlandse Vioolconcours dat voortgekomen is uit een fusie van het Oscar Back concours, het Davina van Wely concours en de Iordens viooldagen. Dankzij deze drie categorieën en een showcase voor jong talent kunnen talloze violisten van 6 tot 26 jaar een volgende stap zetten in hun muzikale ontwikkeling.

Podiumartieste

In de afgelopen jaren musiceerde Imke op diverse kleine podia en gelegenheden in Limburg, Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland. Zo was zij te horen bij Art Laren, Kamermuziekmiddag Lambertushof Helmond en soleerde zij meermalen bij Muziek van Dichtbij in Eindhoven. Sinds 2012 geeft zij geregeld babyconcertjes, korte solo- en kamermuziekconcertjes voor ouders en hun jonge kroost. Zij weet altijd haar publiek te bekoren met haar geraffineerde pianospel en enthousiasme.