Concerten, examens & activiteiten

Met leuke, uitdagende lessen en mooie pianomuziek om te spelen krijg je al snel zin om veel piano te spelen. Maar soms geven extra activiteiten rond de pianolessen net dat extra duwtje in de rug dat je nodig hebt om enthousiast te worden én te blijven. Ze dienen primair een educatief doel maar blijken vaak ook hét moment om de andere leerlingen te ontmoeten en met elkaar het plezier in pianospelen en muziek te beleven. Daarom zijn er naast de wekelijkse lessen elk jaar ook enkele aanvullende activiteiten:

Leerlingenconcerten

Minimaal 2x per jaar organiseer ik een leerlingenconcert voor alle leerlingen. Of je nu drie lessen gehad of al meerdere jaren piano speelt, iedereen laat horen wat hij/zij de afgelopen tijd geleerd heeft. Een optreden vormt een extra reden om een of meerdere liedjes/stukken tot in de puntjes af te werken. Het geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen als je na het harde werken voor een zaal vol trotse papa’s, mama’s en andere familieleden hebt opgetreden. Bovendien hoor je op een leerlingenconcert de andere leerlingen spelen die je kunnen inspireren: vaak krijg je door naar anderen te luisteren ideeën over welke muziek je graag zou willen spelen. Kortom, leerlingenconcerten zijn van onschatbare waarde, je wilt ze niet missen!

Piano-activiteit

Een ander hoogtepunt uit het pianojaar is de leerlingenactiviteit. Een thema vormt het uitgangspunt voor een leuke, leerzame middag met alle leerlingen bij elkaar. Zo hebben we ons al eens verdiept in de filmmuziek en doken we letterlijk en figuurlijk in de geschiedenis en werking van de piano.

Graadexamens

De EPTA organiseert sinds jaar en dag graadexamens. Helaas hebben zij er sinds kort voor gekozen om met standaard repertoirelijsten te werken, waardoor de keuzevrijheid qua te spelen muziek enorm ingeperkt wordt. Dit vormde de aanleiding voor de WUP (Werkgroep Utrechtse Pianodocenten, een collectief van jonge, zelfstandige pianodocenten uit de regio Utrecht) om zelf graadexamens te gaan organiseren. Deze vonden voor het eerst plaats mei 2016 en zullen jaarlijks gaan plaatsvinden (in de maand maart/april). Het is belangrijk om zo nu en dan een ijkpunt in je ontwikkeling te hebben. Het graadexamen is een mooie graadmeter: je speelt stukken van een zeker niveau en laat zien dat je bepaalde technische, theoretische en muzikale vaardigheden beheerst. Het voorbereiden van een programma met daarin diverse stukken en dit tot in de puntjes afwerken is al een uitdaging op zich. Maar het meest leerzame moment is het krijgen van feedback van andere docenten die met een frisse blik naar je pianospel kijken en natuurlijk luisteren. Met het “rapport” (beoordelingsformulier) dat je na afloop mee naar huis krijgt ga je aan de slag: welke goede kanten kun je nóg meer uitbuiten en waar moet je nog aan werken? En het diploma krijgt natuurlijk een mooi plekje aan de muur thuis.

De docenten nodigen leerlingen op basis van niveau en interesse uit om deel te nemen aan de graadexamens. Het niveau volgt de reguliere graden A1, A2, B, C, D en E en bijbehorende niveau aan stukken, techniek en theorie. Het enige verschil met de eerder genoemde graadexamens van EPTA is dat je meer keuzevrijheid hebt qua stukken. We stellen een gevarieerd programma aan muziek samen, zodat je meerdere kanten van jezelf kunt laten zien. Hier kunnen eventueel ook popnummers deel van uitmaken. In de aanloop naar het examen wordt er gericht aan theorie en techniek gewerkt en werken we de stukken met oog voor details af. Zo weet je zeker dat je goed voor de dag komt bij het examen en een waardevolle feedback krijgt.

De kosten voor het examen bedragen 30-40 euro.