Nieuws

Mei 2016: Graadexamens

Op mijn initiatief organiseerde de WUP (Werkgroep Utrechtse Pianodocenten, een collectief van jonge, zelfstandige pianodocenten uit de regio Utrecht) dit jaar voor het eerst graadexamens. Het is belangrijk om zo nu en dan een ijkpunt in je ontwikkeling te hebben. Het graadexamen is een mooie graadmeter: je speelt stukken van een zeker niveau en laat zien dat je bepaalde technische, theoretische en muzikale vaardigheden beheerst. Het voorbereiden van een programma met daarin diverse stukken en dit tot in de puntjes afwerken is al een uitdaging op zich. Maar het meest leerzame moment is het krijgen van feedback van andere docenten die met een frisse blik naar je pianospel kijken en natuurlijk luisteren. Met het “rapport” (beoordelingsformulier) dat je na afloop mee naar huis krijgt ga je aan de slag: welke goede kanten kun je nóg meer uitbuiten en waar moet je nog aan werken? En het diploma krijgt natuurlijk een mooi plekje aan de muur thuis.

Op zondag 29 mei deden 10 leerlingen examen in Studio d’Oude Bakkerij, waarvan 5 leerlingen uit mijn lespraktijk. Iedereen is geslaagd die middag: Amaya, Boris, Chris, Kevin en Sara hebben hun diploma niveau A1 behaald, proficiat!

Augustus 2015: Productie Vioolconcoursen

De zomervakantie is achter de rug en met minder dan een half jaar te gaan tot het concours beginnen mijn productiewerkzaamheden voor de Nederlandse Vioolconcoursen nu echt. Ik kijk er naar uit om met het kleine, hechte team van fijne collega’s het concours vorm te gaan geven.Er staan een paar drukke, intensieve maanden voor de deur maar ik heb er ontzettend veel zin in en kan niet wachten tot het in januari echt zover is!

Juli 2015: Afscheid Amersfoort

Na drie fantastische jaren lesgeven bij Muziekonderwijs Midden Nederland in Amersfoort Vathorst nam ik op 3 juli afscheid van mijn leerlingen aldaar. De gezellige, ongedwongen lunch en borrel met leerlingen ter afsluiting zullen me nog lang bijblijven. Ik zal mijn fijne leerlingen en collega’s missen, evenals de inspirerende, uitdagende orkest- en samenspelprojecten. Maar ongetwijfeld wordt de “leegte” snel opgevuld met nieuwe leerlingen in Utrecht!

Januari 2015: Een nieuwe fase

Meer dan tien jaar geleden begon ik met het geven van pianoles in Eindhoven. Ik maakte dankbaar gebruik van de wachtlijst van mijn vroegere pianodocente Mieke van der Aalst en startte zo de eerste leerlingen pianoles te geven. Daar had ik zo veel plezier in dat ik in korte tijd een gezellige lespraktijk opbouwde met leuke, fijne leerlingen en veel mooie muziek. Naarmate de eerste leerlingen ouder werden kwamen er nieuwe leerlingen bij: broertjes en zusjes van hen, maar ook bij klasgenootjes en andere bekenden werd ik aangeraden. In de loop der tijd zag ik zo niet alleen mijn lespraktijk, maar ook mijn leerlingen groeien. Dat maakte het afscheid nemen er niet makkelijker op… Sommigen van hen heb ik jarenlang meegemaakt en dankzij het persoonlijke contact met leerlingen en ouders, is het niet makkelijk om elkaar gedag te zeggen. Maar 13 januari was het dan toch zo ver: ik heb afscheid genomen van mijn leerlingen in Eindhoven en hun ouders. Na een mooi afscheidsconcertje, het resultaat van vele jaren hard werken maar ook veel plezier tijdens de lessen, volgde een gezellige borrel waarin ik overstelpt werd met cadeautjes en lieve woorden. Dat maakte het nóg emotioneler, want ik realiseerde me dat je als pianodocent meer bent dan een juf die een ander leert pianospelen. Niets is zo mooi als muziek in de levens van andere mensen brengen, leerlingen, ouders, broers, zussen. Gezegend keerde ik huiswaarts met de gedachte dat ik een van de mooiste beroepen heb gekozen! En ondanks het verdrietige besef dat er een einde gekomen is aan deze mooie tijd in Eindhoven weet ik waarvoor ik het doe: het verwezenlijken van mijn droom om aan huis les te geven. Een nieuwe fase in mijn leven.

Juli 2014: Pianostudio Klavier Plezier!

Het is bijna zover, we krijgen de sleutels van onze nieuwbouwwoning in Utrecht Leidsche Rijn. Na een paar weken fulltime klussen zullen we half augustus overhuizen en kan ik hopelijk in september starten met lesgeven in de garage die hiervoor is omgebouwd en aangepast tot pianostudio. Hiermee komt een jarenlang gekoesterde droom uit: lesgeven bij mij aan huis. In een gezellige studio, met al mijn bladmuziek en ander lesmateriaal bij de hand. En twee piano’s naast elkaar, dus laat de leerlingen maar binnenstromen!

Mei 2014: Office Manager Stichting Liszt Concours

Sinds kort werk ik als Office Manager bij de Stichting Liszt Concours aan de Ganzenmarkt in Utrecht. Het is een leuke uitdaging de kantoorwerkzaamheden binnen deze organisatie te verrichten. Dankzij fijne collega’s en een leuk werkveld heb ik het 100% naar mijn zin. Bovendien leer ik iedere dag bij over boekhouden, databases beheren en nog veel meer. Een leuke en leerzame kans dus die ik met beide handen heb aangegrepen!

Maart 2014: Productie-assistent Internationale Selectierondes Liszt Pianoconcours, Utrecht

In 2011 was ik werkzaam als pianist-assistent bij het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours te Utrecht. Dit najaar vindt de 10e editie van dit gerenommeerde pianoconcours plaats, met deelnemers van over de hele wereld. Daarom worden voorafgaand internationale selectierondes gehouden in New York, Utrecht, Moskou en Bejing. Bij de drukbezochte voorrondes in Utrecht zal ik mijn handen uit de mouwen steken om ervoor te zorgen dat iedereen, van deelnemers tot gastouders, van juryleden tot pianostemmer, zijn werk goed kan doen. Het belooft een mooi opstapje te worden naar het echte concours in oktober/november.

November 2013: Jurysecretaris YPF Pianoconcours, Amsterdam

Na bij een aantal concoursen hard achter de schermen te hebben gewerkt, mag ik nu bij een concours in de zaal gaan genieten van het spel van jonge musici. En wel pianotalent van Nederlandse komaf (of studerend in Nederland) in de leeftijd van 16 t/m 29 jaar oud. Het belooft een mooie tijd te worden met verrassende musici en schitterende muziek. Als jurysecretaris onderhoud ik daarnaast nauw contact met de juryleden, stuk voor stuk pianisten van wereldfaam waar ik menig cd van in de kast heb staan. Het wordt een onvergetelijke ervaring!

Februari 2013: Muziektheatervoorstelling Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante

Na hard studeren heeft de eerste repetitie plaatsgevonden en over ruim een maand staat het eerste optreden gepland: Imke gaat samen met Bernhard Christiansen de muziektheatervoorstelling “Geleidelijk verliest de mens zijn gedaante” spelen. Schrijver/dichter/theatermaker Bernhard Christiansen en pianiste Isabelle van Dooren bedachten het concept gebaseerd op basis van teksten van Daniil Charms die begeleid worden door muziek van diverse componisten. De muziek is in deze voorstelling veel meer dan slechts ondersteuning of een trucje om de dingen smeuïger te maken, de muziek speelt een grote en zelfstandige rol.

Data & locaties vind je in de agenda. Hopelijk tot ziens bij een van de voorstellingen!

Februari 2013: Tapasavonden bij Muziekonderwijs Midden Nederland!

De laatste week voor de krokusvakantie organiseert Muziekonderwijs Midden Nederland de tapasavonden. Onder het genot van door de leerlingen&ouders zelfgemaakte hapjes kan iedereen laten horen wat hij of zij de afgelopen maanden heeft geleerd. Deze informele, gezellige setting maakt het tot een onvergetelijke week vol muziek! De leerlingen treden op hun reguliere lesdag op, dus op vrijdag 15 februari zullen Imke’s pianoleerlingen het podium in Sporthal Zielhorst te Amersfoort betreden. Van 18.15 tot 19.45 spelen de basisschoolleerlingen en vanaf 20 uur laten de jongeren en volwassenen hun kunsten horen. Graag tot dan!

September 2012: Imke werkzaam als Assistant Manager Tromp

Tromp Percussion Eindhoven is een van de grootste en bekendste percussie concoursen ter wereld. Eens in de twee jaar reizen 30 jonge slagwerkers van over de hele wereld af naar Nederland om in het Muziekgebouw Eindhoven te repeteren, samen te musiceren en natuurlijk ten overstaan van de internationale jury te presteren. Daarnaast staan in diezelfde periode diverse concerten en educatieve projecten gerelateerd aan slagwerk op het programma.

Met een klein team moet een grote berg werk verzet worden, waarbij Imke verantwoordelijk is voor het goede verloop van alles dat het concours aangaat. Ze is o.a. het eerste aanspreekpunt voor de deelnemers, gastgezinnen en juryleden. Maar ook in de twee maanden voorafgaand aan Tromp besteedt zij wekelijks twee dagen aan de voorbereidingen van het concours. Dit varieert van productionele werkzaamheden zoals het maken van planningen, draaiboeken tot het regelen van partituren en natuurlijk het onderhouden van contact met de deelnemers en musici.

Het is een drukke periode in combinatie met haar werk als pianodocente, maar Imke heeft het er graag voor over. Ze vindt het een uitdaging om met het hechte team alles uit de kast halen om zowel de musici als het publiek een zo mooi mogelijk concours en festival te laten beleven. In de aanloop probeert ze te anticiperen op potentiële problemen en tijdens het concours zelf is het een uitdaging om eventuele struikelblokken snel uit de weg te ruimen zodat alles op rolletjes loopt. Het is haar streven de organisatie zo geruisloos mogelijk te laten verlopen zodat iedereen optimaal kan presteren.

In 2010 ging de Duitser Alexej Gerassimez er met de eerste prijs, de persprijs én de publieksprijs vandoor. Als winnaar van Tromp kreeg hij de kans om de stap naar de internationale muziekwereld te maken dankzij diverse optredens, radio-uitzendingen, opnames en coaching. En dat is precies waar Imke het voor doet: jong talent de kans geven om die plek op het podium te geven die ze verdienen. Bovendien vindt zij het belangrijk een inspirerend klimaat te creëren voor alle deelnemers, waarbij musici naar elkaar luisteren en van elkaar leren. Want er zijn maar weinig gelegenheden waarbij zoveel talent bij elkaar komt en zich volledig kan onderdompelen in percussiemuziek.

Ook Tromp Percussion 2012 gehouden in november j.l. was weer een groot succes. Met de twee jaar eerder opgedane ervaring kon Imke nog meer in het concours groeien. Bovendien was zij ditmaal de enige met ervaring bij Tromp Percussion en konden collega’s haar hulp regelmatig goed gebruiken. Door met alle betrokkenen goed contact te onderhouden en in te spelen op mogelijke wensen, vragen en problemen was zij een belangrijke spil in het team. Mede dankzij haar werd Tromp 2012 de beste editie tot nu toe. Wederom was het een pittige tijd voor haar, maar de positieve feedback van juryleden, deelnemers, musici én natuurlijk het publiek waren hartverwarmend.

29 juni 2012: Aan de slag als pianodocente bij Muziekonderwijs Midden Nederland!

Per 1 september gaat Imke aan de slag bij de particuliere muziekschool Muziekonderwijs Midden Nederland te Amersfoort. In beginsel zal zij daar op vrijdag doceren, met eventueel in de toekomst uitbreiding naar een 2e lesdag.

6 juni 2012: Terug van weggeweest!

Na 9 maanden reizen door Zuidoost Azië ben ik weer gezond en heelhuids terug in Nederland. En daar volgde niet enkel een warm onthaal op Schiphol, maar enkele dagen later ook een feestelijk weerzien met mijn leerlingen in Eindhoven. In de lesruimte hing een vrolijk, door hen versierd spandoek om mij Welkom Thuis te heten, dank jullie wel! Met een gezellige voorspeelavond rondde Ana haar tijd in Eindhoven af en is Imke weer gestart met lesgeven. Slechts 2 lessen resteren tot de zomervakantie, maar vanaf 13 augustus begint het volgende schooljaar alweer!

Juni 2011: Op reis

Van 6 september 2011 t/m 6 juni 2012 ga ik op reis naar Zuidoost Azië. Jarenlang koesterde ik de droom om voor langere tijd te gaan reizen. Het ideale moment om mijn droom te verwezenlijken lijkt zich aan te dienen, nu ik mijn Master of Music afgerond heb. Natuurlijk laat ik mijn pianoleerlingen niet in de steek, een goede vriendin en studiegenote (Ana Belén Martin Bernabeu) neemt deze periode mijn lessen over.

Nieuwsgierig wat ik in die 9 maanden allemaal meemaak? Je kunt mijn reis volgen op travelpod.

juni 2011: Master of Music

Op 28 juni j.l. heb ik mijn Master of Music-titel behaald met het geven van een recital van 60 minuten in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium Maastricht. In het bijzijn van familie, vrienden én natuurlijk de jury speelde ik op deze bloedhete dag werken van Bartók, Bach, Szymanowski, Chopin, Prokofiev en Gubaidulina waarna we hebben getoast boven rivier de Jeker.

mei 2011: Onderzoek invloed programmatoelichting i.h.k.v. Master of Music

Na ruim een jaar aan mijn masterthesis te hebben gewerkt, heb ik deze op 17 mei j.l. gepresenteerd aan de beoordelingscommissie. Nadien ontstond een levendige discussie over het onderwerp, waaruit nieuwe ideeën voor vervolgonderzoek ontstonden. In de toekomst ga ik mij zeker meer verdiepen in deze en andere aspecten van de vormgeving van klassieke concerten.